10/30/2016

Olen vegaani.

Heippa taasen. Kotiuduin Vierumäeltä perjantaina ja nyt olen viettänyt reilun viikon kotona. Aika on mennyt vaihdellen. Välillä on ollut todella hyviä päiviä, mutta liikkumattomuus ja muiden terveiden ihmisten näkeminen tuottaa ristiriitaisia tunteita. Käyn kovaa taistoa pääni sisällä siitä, että jaksan kuntoutua rauhassa. Toki pystyn treenaamaan omia juttujani, joista onkin tulossa lisää kuvia. Miten teidän syksy on kulunut? Kauhistuttaako kylmät ilmat vai onko se mukavaa vaihtelua? 

Olen pitkään pohtinut vegaaniutta ja jopa ahdistunut asiasta. On vaikeaa kuulla ihmisten epäluuloja ja valituksia siitä, miten elämästäni tulisi vaikeaa. Onneksi olen oman tieni kulkija ja aijon sulkea muiden kommentit täysin ulos lukuunottamatta Juhania. Olin kuitenkin pitkään sitä mieltä, että minusta tulee vain kasvissyöjä. Nyt kuitenkin olen huomannut miten helppoa on korvata eläinperäiset maitotuotteet ja kananmunallekin löytyy korvikkeita. Kauppojen hyllyihin on ilmestynyt yhä enemmän vegaanisia vaihtoehtoja ja tällä tarkoitan siis kookos- ja soija ruokakermaa ja juustoa tms. 

Pelkään tehdä isoja muutoksia ja suurin pelkoni on muiden ihmisten kommentit: 
"Eikö tuo mene jo yli." 
" Ethän sä enää voi syödä mitään" 
"Toi tulee aivan liian kalliiksi teidän budjetille."
 "Eihän sua enää voi kutsua syömään."
 "Ethän sä enää voi syödä missään."
Vastaukseni on aina ei, olen oppinut sopeutumaan ja keksimään ratkaisun asioihin ja yleensä kyseenalaistajat eivät ole itse kokeilleet tehdä vegaanista ruokaa. Voin luvata ettei se ole niin vaikeaa.
Miksi vegaanius? Me ihmiset olemme tämän yhteiskunnan pahimpia petoja. Se miten kohtelemme ja tapamme viattomia aikuisia ja lapsia. Se mitä moni ei varmasti tiedä on se miten kohtelemme eläimiä, toisia eläviä olentoja. Olen niin monesti itkenyt, kun olen nähnyt kotimaisten teurastamoiden videoita, siis me suomalaisetkin kohtelemme eläimiä todella kaltoin. Eläimet tuntevat pelkoa, eläimet stressaavat niinkuin me ihmiset.  Elämillä on muistikuvia, eläimillä on luontaisia tarpeita. Lista on loputtoman pitkä. Puhumattakaan ekologisista hyödyistä. 

Sanon vielä tämä on jokaisen henkilökohtainen valinta, enkä pakota ketään ryhtymään vegaaniksi. Halusin tuoda oman näkökulmani esille. Olkaa ihmiset avoimia uusille asioille! Ihanaa syksyn jatkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti